HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Hoc Weerlijn

Slecht weer (geweest)? Kijk of de lessen doorgaan onder het linkje "afgelastingen" of op onze facebook pagina!

Introductie Apporteersport

Apporteersport is een hondensport waarbij het appèl, het doorzettingsvermogen en de intelligentie van de hond en van de baas op de proef worden gesteld. De apporteersport is geënt op de jachthondensport, maar kent wel degelijk een aantal verschillen. In tegenstelling tot de jachttraining wordt er bijvoorbeeld niet gewerkt met koud wild. Er wordt alleen gewerkt met dummy's. Daarnaast mag, indien gewenst, ook gebruik gemaakt worden van zowel houten als kunststof apporteerblokken. Waar bij de KNJV alleen honden uit de jachthondengroep en kruisingen die sterk lijken op jachthonden met jachtproeven mee mogen doen, organiseert de FHN, onder wiens auspiciën de apporteersport valtt, wedstrijden die opengesteld zijn voor alle honden. De proeven bij de FHN zijn dan ook zodanig aangepast dat ze daadwerkelijk voor alle honden uitvoerbaar zijn. En om dan nog maar een onderscheid te noemen: de KNJV kent de diverse proeven in de volgorde C-B-A, terwijl de FHN de volgorde A-B-C hanteert.

Voor het overige zijn er geen significante verschillen tussen deze twee takken van hondensport te melden. Eén ding hebben ze in ieder geval gemeen: volop genieten voor zowel baas als hond!

 

 

Beginners

Jacht voor beginners

Om met de apporteersport te kunnen starten hoeft u niet persé in het bezit te zijn van een diploma Basis Gehoorzaamheid, want evenals bij de jacht bestaat een deel van de training uit appèl. Echter, omdat de trainingen al snel op locatie worden gegeven, is een bepaalde mate van gehoorzaamheid wel gewenst. Denk hierbij met name aan het komen op bevel. Immers, er zal op locatie geen sprake zijn van een veilige omheining.

Iedere combinatie komt te allen tijde individueel in actie en wordt op zijn eigen niveau begeleid.

Bij de beginnerscursus wordt de cursisten geleerd hoe ze op vreemd terrein hun hond toch aan een slappe lijn kunnen laten volgen. Hierbij dient een bepaald patroon te worden gevolgd. Bovendien wordt de basis gelegd voor het apporteren van een dummy, het werken met de fluit en de steadiness (het rustig en niet door afleiding beïnvloed, maar wel attent wachten van de hond tot hij een volgende opdracht krijgt). Afhankelijk van de vraag of u in de avonduren of overdag traint en in welke tijd van het jaar u de beginnerscursus volgt, wordt er al dan niet in eerste instantie op het trainingsveld les gegeven.

 

Gevorderden

Jacht voor gevorderden

De gevorderdencursus vindt (afhankelijk van meerdere factoren, zoals dagdeel van training (ochtend of avond), weersomstandigheden, niveau van de groep etc.) grotendeels plaats op locatie. Dit houdt voor de honden vanzelfsprekend al een hogere moeilijkheidsgraad in. De honden krijgen op locatie namelijk veel extra prikkels te verwerken.

In deze cursus wordt het geleerde verder uitgebreid. Zo wordt er onderscheid gemaakt in de diverse manieren van apporteren. Hierbij valt te denken aan het apporteren vanuit water en het verloren apport. Naast het aangelijnd volgen komt nu ook het los volgen aan bod. Bovendien leren de honden, ondanks wanneer ze op vreemd terrein zijn, uit zicht van de baas plaats te houden.

 

Vergevorderden

Jacht voor vergevorderden

In de vergevorderdencursus worden de puntjes verder op de i gezet en vindt er weer een uitbreiding plaats in de vorm van het volgen van een spoor.

Bovendien wordt het apporteren verder uitgebreid met het apporteren over water en het markeren (op zicht de valplaats van de dummy vaststellen en onthouden), komt het appèl op afstand aan de orde en dienen de honden uit het zicht van de baas, maar nu met verleiding, plaats te houden. Kortom, met deze cursus bent u klaar voor deelname aan de diplomadagen en werkproeven van de FHN.

Op de diplomadagen kan men opgaan voor het behalen van het A, B of C diploma. De diplomaproeven worden volledig omschreven. De werkproeven daarentegen zijn in principe elke keer anders en bevatten dus een verrassingselement voor de deelnemende combinaties. Alleen de basis, waaraan deze proeven moeten voldoen, is omschreven.