HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Hoc Weerlijn

Slecht weer (geweest)? Kijk of de lessen doorgaan onder het linkje "afgelastingen" of op onze facebook pagina!

Introductie Dogfrisbee

 

Dogfrisbee is een tak van sport voor alle honden die graag actief met hun baas bezig willen zijn. Dogfrisbee behelst veel meer dan alleen maar het gooien en vangen van een disc. Het is heel veelzijdig, zeker wanneer je kijkt naar het onderdeel freestyle. Met je hond samen vorm je een team, waarbij het dus voor zichzelf mag spreken dat jij als geleider de taak hebt de frisbee zodanig te gooien dat je hond optimaal in de gelegenheid is deze te vangen, daar waar jij je voorstelt dat de die gevangen moet worden. Werptechnieken zijn dan ook een essentieel onderdeel. Dit lijkt eenvoudiger dan het is, maar oefening baart kunst. 
Hetzelfde geldt voor de hond natuurlijk. Is je hond dol op een balletje, maar kan hij deze niet goed vangen, geen paniek. Kinderen stuntelen in eerste instantie ook, maar door te oefenen, ontpoppen ze zich tot professionele catchers.

Dogfrisbee is in principe geschikt voor alle honden, dus niet alleen voor de heel atletische honden. De trainingstechnieken worden aangepast op de hond. De ene hond kan wat minder makkelijk springen, de ander heeft een minder hoog uithoudingsvermogen en niet ieder ras is geschikt om op wedstrijdniveau te presteren, maar daar moet je je niet door laten weerhouden. Wat voorop staat is met je hond plezier hebben. Je hond zal zich prima vermaken met het distance werpen en/of de freestyle dogfrisbee. Na afloop zal hij geheel voldaan in zijn mand neerploffen. Om deel te kunnen nemen aan de dogfrisbee moet je hond wel tenminste één jaar oud zijn.

Tijdens de trainingen mag uitsluitend gebruik gemaakt worden van professionele discs. Deze frisbees zijn gemaakt van een flexibele plastic, waardoor blessures aan de snuit en het gebit van de hond voorkomen kunnen worden.  Een professionele frisbee kost wel wat en je hebt er meerdere nodig, maar het gaat in casu om een kwaliteitsproduct, wat heel lang mee gaat. Naast veilig materiaal en een goede worptechniek, is ook de warming up en de cooling down voor en na de training van belang. Warme, soepele spieren en gewrichten voorkomen blessures en zorgen ervoor dat afvalstoffen snel weer uit het lichaam verdwijnen. Ook hier zal in de trainingen aandacht aan worden besteed.

Beginners

dogfrisbee beginners

Om met de training van dogfrisbee te kunnen beginnen hoeft uw hond niet perfect gehoorzaam te zijn, maar hij mag in ieder geval geen agressie vertonen. Er zijn vanzelfsprekend niet zoveel honden op het veld aanwezig, want om te kunnen frisbeeën heb je ruimte nodig, maar er zal bij de ene hond meer opwinding ontstaan dan bij de andere. Ook het komen op bevel is vanzelfsprekend niet onbelangrijk.

De cursus Dogfrisbee voor beginners kent 10 lessen is. Deze lessen worden voornamelijk benut om de worptechnieken onder de knie te krijgen en de hond, voor zover dat niet al het geval is, enthousiast te maken voor de frisbee. Ook leert u in deze cursus wat u met de hond kunt doen om een goede warming up en cooling down te bewerkstelligen.

Gevorderden

dogfrisbee gevorderden

Na de cursus Dogfrisbee voor beginners stroomt u door naar de groep Gevorderden. In de beginnerscursus is uw hond enthousiast gemaakt voor het spel en heeft u geleerd op de juiste manier uw hond in de gelegenheid te stellen de door u gegooide frisbee te vangen. In de cursus gevorderden gaat u de afstanden vergroten en worden de worptechnieken voor de freestyle verfijnd en verder uitgebreid.

Het mag duidelijk zijn dat de ene hond sneller vorderingen boekt dan de andere. De oefeningen die u met u hond doet, blijven afgestemd op het niveau wat de hond aan kan.

 

Vergevorderden

Combinaties die blijken te beschikken over talent, dan wel combinaties die met succes hebben getraind thuis, stromen na de cursus voor Gevorderden door naar de cursus Dogfrisbee voor vergevorderden.

Net als de cursussen voor de beginners en de gevorderden bestaat ook deze cursus weer uit 10 lessen. De combinatie wordt in deze cursus klaar gestoomd om mee te kunnen gaan doen aan wedstrijden.

 

Wedstrijdlopers

dogfrisbee wedstrijdlopers

Iedere combinatie kan zichzelf steeds verder verbeteren en na het volgen van de cursussen voor beginners, gevorderden en vergevorderden, kan men, wanneer er voldoende talent en ambitie is, gaan deelnemen aan de nationale en internationale wedstrijden die op het gebied van Dogfrisbee worden georganiseerd. Alsdan komt u met uw hond in de groep Dogfrisbee voor wedstrijdlopers.

In deze cursus worden de puntjes nog verder op de i gezet om uiteindelijk te komen tot een prestatie op een dusdanig niveau dat je jezelf mag en kan meten met de top van Nederland.