HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Nieuwsarchief

Hondentaal is lichaamstaal

Wanneer je je verdiept in de lichaamstaal van honden, zal je snel ontdekken dat ze je heel veel vertellen. Door middel van de toonhoogte van de blaf, de subtiele gelaatsuitdrukkingen en de nuances in beweging van oren, ogen, mondhoeken, staart, benen en romp spreken honden op verrassend veel manieren. Wie zich deze communicatie eigen maakt, zal ervaren dat dit de omgang met de hond heel erg ten goede komt. Je gaat gedragingen van de hond beter begrijpen en daardoor op de juiste manier reageren en anticiperen. Herken signalen van bijvoorbeeld nieuwsgierigheid, bezorgdheid, pijn, angst, agressie, opwinding en stress door je hond te leren lezen. 

Op woensdag 28 maart 2018 zal Hanny de Winter aan de hand van een uitgebreide presentatie met veel foto- en filmmateriaal een lezing geven over dit boeiende onderwerp. Deze lezing zal plaatsvinden in Kleindierenhof in Oud-Beijerland, Karel Doormanstraat 11. De lezing vangt aan om 19.30 uur. De kosten voor een toegangsbewijs bedragen € 19,50 per persoon. Aanmelden kan hier. Alles gaat op datum van binnenkomst. Eerst na betaling van het verschuldigde entreegeld zal uw aanmelding daadwerkelijk worden geregistreerd.

Heinenoordtunnel dicht

In het weekend van 2 t/m 5 februari wordt de Heinenoordtunnel van noord naar zuid afgesloten. Houd hier s.v.p. rekening mee als u op zaterdagochtend cursus loopt. De Kiltunnel is dat weekend tolvrij.

Instructie Opleiding Gehoorzaamheid

Lijkt het je hartstikke leuk om nog veel meer te leren over honden en die kennis vervolgens over te dragen aan anderen? Schroom dan niet en meld je voor 10 januari aan voor de cursus IOG 1.

Bekend is dat mensen zichzelf vaak onderschatten. Ze zijn te bescheiden om zich voor te kunnen stellen dat zij als instructeur voor een groep kunnen staan en zien er om die reden maar vanaf hun hart te volgen. Trap daar niet in! Je hebt vaak veel meer in je mars dan je zelf denkt. Met de juiste motivatie ben je al voor meer dan drie/kwart op weg om een goed instructeur te worden en wie wil dat nou niet graag combineren met nog meer kennis over hun grootste vriend: de hond.

Op maandag 22 januari 2018 starten we weer met een nieuwe IOG 1, het theoriegedeelte van de opleiding om instructeur binnen de discipline gehoorzaamheid te worden.

Dit betreft een heel erg interessante, maar zeker ook pittige cursus van zes avonden. Het examen zal worden afgenomen op 13 maart. Degenen die voor dit examen slagen, mogen gaan deelnemen aan de opleiding IOG 2, het praktijkgedeelte.

Ben je enthousiast geworden, meld je dan aan. Voor een rechtstreekse koppeling naar het aanmeldformulier klik hier

Wil je eerst nog nadere informatie, bel dan gerust even (0186-662780 / 06-12066803) of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leerprocessen bij honden

Hoe leer ik dit mijn hond aan of juist af? Een vraag die zo vaak wordt gesteld, dat het de hoogste tijd is om hier veel meer over uit de doeken te doen. Zeker wanneer je bedenkt dat er heel veel manieren zijn waarop honden dingen aan-/afleren.

En hoe mooi is het wanneer je als hondeneigenaar begrijpt waarom een hond doet wat hij doet? Wanneer je inzicht hebt in de leerprocessen bij honden, ben je heel goed in staat om ongewenst gedrag te voorkomen dan wel dit om te buigen naar goed gedrag, want als je weet op welke manier en vanuit welke motivatie je hond ongewenst gedrag heeft aangeleerd, heb je ook de mogelijkheid dit af te leren. 

Op woensdag 6 april 2016 zal Hanny de Winter aan de hand van een fraaie presentatie duidelijkheid verschaffen over de vraag welke mogelijkheden er zijn om honden iets aan c.q. af te leren en hoe je binnen dit scala van mogelijkheden de juiste keuze maakt. Verder komt aan bod wat je bij deze leerprocessen mag verwachten, waar je rekening mee moet houden en waar je in het bijzonder op moet letten. Aan de hand hiervan zal je je hond een heel stuk beter gaan begrijpen. De lezing zal plaatsvinden in Kleindierenhof in Oud-Beijerland, Karel Doormanstraat 11. De lezing vangt aan om 19.30 uur. De kosten voor een toegangsbewijs bedragen € 19,50 per persoon. Aanmelden kan hier. Wanneer u zich heeft aangemeld en betaald, ontvangt u per mail uw toegangsbewijs.

Angst bij honden

Angst is een fenomeen wat iedere hond kent, want om op de juiste manier met gevaar om te kunnen gaan, moet angst latent aanwezig zijn.

Angst is er in vele gradaties en kent vele oorzaken. Het is een veelbesproken onderwerp, maar desalniettemin blijkt nog heel vaak dat men relatief weinig weet over hoe je moet handelen om angst zoveel mogelijk te voorkomen, hoe je de beginsignalen van angst herkent en, wanneer een hond angstig is, hoe je hier het best mee om kan gaan.

Waar de één beweert dat je een angstige hond absoluut niet mag troosten, omdat je dan bevestigt dat iets eng is, beweert de ander dat je dit juist wel moet doen, zodat de hond niet nog onzekerder en daarmee banger wordt. Wat is nu correct? In hoeverre hangt het af van de soort angst of van de manier waarop de angst is ontstaan? Gaat het om het gedrag of om de onderliggende emotie? Kortom, er bestaan nog veel onduidelijkheden over iets waar feitelijk iedere hondenbezitter alles van af zou moeten weten.

Op 9 maart 2016 zal Hanny de Winter aan de hand van een uitgebreide presentatie met veel foto- en filmmateriaal een lezing geven over angst, waarbij onder andere antwoord komt op al deze vragen. De lezing zal plaatsvinden in Kleindierenhof in Oud-Beijerland, Karel Doormanstraat 11. De lezing vangt aan om 19.30 uur. De kosten voor een toegangsbewijs bedragen € 19,50 per persoon. Aanmelden kan hier. Wanneer u zich heeft aangemeld en heeft betaald, ontvangt u per mail uw toegangsbewijs.

Dominantie bij honden

Rangorde, roedelleider, dominantie etc. zijn begrippen die te pas en te onpas gebruikt worden. Maar wat houden ze nu eigenlijk in? Zeker 80% van de hondeneigenaren weet wel een vorm van dominantie te benoemen bij honden. Zijn honden opportunisten, die - wanneer je niet goed zorgt voor een duidelijke rangorde - roedelleider proberen te worden? Kortom, hoe zit dat nou met je hond de baas zijn?.

Hanny de Winter zal op maandag 18 januari 2015 een lezing geven over deze begrippen en alles wat daarmee samenhangt. Aan de hand van veel foto– en filmmateriaal, tekst en uitleg, zal zij een einde maken aan allerlei fabels en de feiten aan het licht doen komen.

De locatie voor deze lezing is Kleindierenhof, Karel Doormanstraat 11 in Oud-Beijerland. De lezing vangt aan om 19.30 uur en de kosten bedragen € 19,50 per persoon Aanmelden kan hier.

Wanneer u zich heeft aangemeld en heeft betaald, ontvangt u per mail uw toegangsbewijs.

12½ jarig jubileum

Vanwege ons 12½ jarig jubileum hebben we zaterdag 24 oktober een leuke doe dag voor een ieder die bij ons traint of getraind heeft. 

Verspreid over de trainingsvelden kunt u samen met uw hond allerlei activiteiten doen. Voor ieder onderdeel krijgt u een score die bovendien wordt beïnvloed door jokers (met zowel positieve als negatieve score effecten). Er zijn dus ook nog eens leuke prijzen te winnen, waarbij een ieder evenveel kans maakt. 

We hebben twee blokken gemaakt, te weten van 11.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. U hoeft niet strikt aan het begin van een blok aanwezig te zijn. U mag ook halverwege aanvangen. Echter, het zijn best een aantal onderdelen die we hebben bedacht en het kan dus zomaar zo zijn, dat een uurtje aanwezigheid niet voldoende is om aan alle onderdelen deel te nemen. Tussen 13.00 en 14.00 uur leggen we de boel even stil, opdat ook de medewerkers even de gelegenheid hebben iets te eten en voor zover van toepassing hun eigen hond uit te laten.

Wilt ook u langskomen, meld u zich dan hier even aan. Dan kunnen wij er voor zorgen dat er voor alle deelnemers voldoende te eten en te drinken is. Want als vanouds zorgen we ook weer voor een prima catering.

Natuurlijk hopen we op geweldig mooi weer, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de weergoden ons niet goed gezind zijn. Check voordat u van huis gaat dus voor alle zekerheid de weerlijn.

Voor alle duidelijkheid: Zaterdag 24 oktober zijn er GEEN reguliere lessen.

Agressie bij honden

Op maandag 23 november 2015 geeft Hanny de Winter een lezing over agressie bij honden, een veel besproken, maar zeer complex fenomeen, waar allerlei mensen goed bedoelde adviezen over rondstrooien, met alle consequenties van dien.

Het aantal bijtincidenten (zowel naar mensen als naar andere honden) alleen al geeft wel aan dat agressie bij honden een serieus probleem is in onze maatschappij. Natuurlijk verdient het de voorkeur agressie te voorkomen, maar hoe doe je dat? Er zijn veel soorten en veel oorzaken van agressie en dus is dat niet altijd eenvoudig. Gelukkig zijn er in ieder geval verschillende manieren, al dan niet gecombineerd, om het inderdaad te voorkomen c.q. te stoppen.

Bij de lezing wordt gebruik gemaakt van veel foto– en filmmateriaal, waardoor goed duidelijk gemaakt wordt hoe agressie zich opbouwt, waaraan je het in het allervroegste stadium al kunt herkennen en wat er aan te doen is.

De locatie voor deze lezing is Oud-Beijerland, in het pand van het Klein Dierenhof, Karel Doormanstraat 11. De lezing vangt aan om 19.30 uur en duurt tot circa 22.00 uur. De kosten bedragen € 19,50 per persoon inclusief consumpties.

Aanmelden kan hier. Wanneer u zich heeft aangemeld en heeft betaald, ontvangt u per mail uw toegangsbewijs.

Puppy workshop jacht / apporteersport

Bent u in het bezit van een pup die geschikt is voor de jachttraining of apporteersport (denk hierbij onder andere aan de staande jachthonden, retrievers en/of spaniels) en weet u nog niet precies wat u na de basistraining met hem of haar wilt gaan doen? Of wilt u gewoon eens kennismaken met de jachttraining en/of de apporteersport?

HOC Hoeksche Waard organiseert binnenkort een workshop, waarbij deze twee takken van hondensport worden gedemonstreerd. U gaat bovendien actief aan de slag met de basisbeginselen van het apporteren en u krijgt handige tips mee om uw pup voor te bereiden op deze beide disciplines. Verder krijgt u uitleg over het gebruik van een fluit binnen de training en laten we uw pup kennis maken met verschillende apporten, waaronder dummy's en natuurlijke apporten. Met behulp van de geboden eenvoudige handvatten kunt u daarna zelf aan de slag. Op deze wijze kunt u naast uw basistraining al gerichter toewerken naar uw vervolgcursus.

Op een later moment kunt u, desgewenst, in de vervolg workshop ervaren of de tips hun vruchten hebben afgeworpen.

De workshop zal worden gegeven op woensdagavond 11 februari 2015. Aanvang 19.30 uur
Locatie: HOC trainingsveld aan de Reedijk in Heinenoord
Kosten voor deze workshop: € 15,00.

Nieuwsgierig? Schrijf u dan hier snel in.
Om de kwaliteit van de workshop te kunnen waarborgen, kunnen we slechts een beperkt aantal combinaties laten deelnemen.

 

 

Onderlinge jachtwedstrijd

Op zondag 6 april a.s. organiseren wij in het Zuid-Beijerlandse bos een onderlinge jachtwedstrijd. Het doel van deze dag is om op vooral een leuke en leerzame manier samen met je hond een aantal opdrachten uit te voeren in een gezellige wedstrijdsfeer.

Wij hebben 6 proeven uitgewerkt met een knipoog naar de jachtpraktijk waarbij rekening is gehouden met de verschillende trainingsniveaus. De proeven zijn een combinatie van appèl en apporteren zodat er voor elke voorjager een passende uitdaging aanwezig is.

Lees meer...

Goede start van een nieuw seizoen

We zijn in 2014 weer goed van start gegaan, want niet alleen een aantal personen binnen de behendigheid heeft goed gepresteerd gedurende het winterseizoen, ook binnen de G&G heeft de eerste landelijke wedstrijd alweer mooie resultaten opgeleverd voor Ewald met Jesse. Vanzelfsprekend hopen wij op nog veel meer successen.

Afsluiting N489

De Provincie Zuid-Holland heeft bekend gemaakt dat van vrijdag 29 november t/m zondag 1 december a.s. de N489 van de N217 tot aan de Raadhuislaan in Mijnsheerenland volledig zal worden afgesloten voor alle verkeer. Dit betekent dat gedurende die tijd ons trainingsveld niet bereikbaar zal zijn. Wij kunnen daarom de lessen van zaterdag 30 november a.s. noodgedwongen geen doorgang laten vinden.

 Onder Weerlijn -> Inhaallessen kunnen de cursisten van die dag vinden op welk moment ze de les van 30 november kunnen inhalen.

 

NAM

De NAM is begonnen met het treffen van voorbereidingen om alle geplande werkzaamheden te kunnen gaan verrichten. Naar verluid, zullen we er niet al teveel hinder van ondervinden. Bovendien valt een deel van alle activiteiten in onze winterstop. Alles bij elkaar zal het ongeveer drie maanden gaan duren. Met een beetje geluk kunnen we in het voorjaar (delen van) de velden dus weer gaan herstellen.

Resultaten NK Speuren

Onze meiden hebben fantastisch gepresteerd vandaag bij het NK Speuren. De uitslagen zijn als volgt. Daisy met Binky 3e op het NK Speurcertificaat 1 en 6e in de competitie. Marijke met Lola 2e op het NK Speurcertificaat 1 en 4e in de competitie. Hanneke met Bionca 4e op het NK Speurcertificaat 2 en 1e in de competitie. Sanne met Billy 2e op het NK Speurcertificaat 3 en 2e in de competitieGefeliciteerd meiden. Jullie hebben HOC Hoeksche Waard weer prima vertegenwoordigd.

Containers

Vanwege de werkzaamheden die de NAM gaat verrichten moesten niet alleen de verlichtingsmasten, maar ook de containers (tijdelijk) worden verwijderd. En zo'n container pak je niet zomaar even op. Er moest dus grof geschut worden ingezet.

Volgens de laatste mededelingen, maar weliswaar nog steeds onder voorbehoud, gaat de NAM op maandag 4 november haar activiteiten in Heinenoord opstarten. Als alles mee zit, zullen ze zes weken werk hebben. Daarna kunnen we alles weer terug op gaan bouwen.

NK GG Uitslag

Uiteindelijk heeft alleen Ewald met Jesse meegedaan aan het NK GG van 27 oktober. Hij heeft de barre weersomstandigheden getrotseerd en HOC Hoeksche Waard goed vertegenwoordigd, want hij is derde geworden in de werkproef GGB vandaag. Van harte gefeliciteerd Ewald met dit mooie resultaat.

Masters uitslag

Zowel Connie als Marina hebben prima gepresteerd op de Masters vandaag. Het was op zich natuurlijk al heel knap dat ze zich wisten te kwalificeren, maar nu zijn ze beiden ook nog eens geëindigd in de TOP 10. Marina met Yes op de tiende plaats en Connie met Bibi op de derde plaats. 

Van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie. 

NK Speuren

Het NK Speuren, waar vier van onze cursisten aan meedoen, is vanwege te natte velden afgelast. De nieuwe datum is vastgesteld op 2 november. Voor het overige blijft alles hetzelfde: locatie Oosterhout en aanvangstijd 09.30 uur.

NK GG

Op zondag 27 oktober wordt in Beneden-Leeuwen het NK GG gehouden. Vier van onze cursisten zijn hiervoor uitgenodigd en twee van hen gaan daadwerkelijk deelnemen. Wij wensen Marcel met Boyka en Ewald met Jesse alle succes toe.

Masters Agility

Zondag 20 oktober wordt in Geldrop de Masters Agility gehouden. Dit is een eindwedstrijd van de beste combinaties van het jaar en twee van onze instructeurs Behendigheid hebben zich hiervoor weten te kwalificeren. Connie met Bibi en Marina met Yes gaan de strijd aan voor het eremetaal. Je hiervoor kwalificeren is al een topprestatie, maar natuurlijk hopen we ook nog eens op fantastische resultaten voor beiden. We wensen ze in ieder geval heel veel succes en plezier toe.

Heinenoordtunnel

Op zaterdag 12 oktober a.s. zal de Heinenoordtunnel (Hoeksche Waard richting Rotterdam) afgesloten zijn in verband met werkzaamheden. De kiltunnel zal alsdan tolvrij zijn. 

En de winnaar is ....

Vandaag bij de GG-wedstrijd in Steenbergen hadden we wederom een prijswinnaar. Ewald Schattenberg (op de foto de derde van rechts) met zijn Friese Stabijhoun Jesse heeft de eerste prijs bij de GGB-werkproef binnen weten te halen. Een mooie prestatie, zeker als je bedenkt dat ze voor de eerste keer deelnamen aan een wedstrijd. Van harte gefeliciteerd!

Kwalificaties NK Speuren

Vandaag hebben vier van onze cursisten Speuren zich gekwalificeerd voor het NK. Gefeliciteerd allemaal met deze geweldige prestatie.

Het gaat in casu om Marijke Labrie met Lola en Daisy Moerman met Binky (Speurcertificaat 1), Hanneke Kraan met Bionca (Speurcertificaat 2) en Sanne Vijlbrief met Billie (Speurcertificaat 3).

Lees meer...

En weer een prijswinnaar

Zondag 25 augustus was er in Beneden-Leeuwen een GG-wedstrijd waaraan een paar van onze cursisten hebben deelgenomen en ook nu weer vielen er twee bekers (tweede prijs GG-programma plus tweede prijs werkproef) mee naar huis te nemen voor Sylvia, die met Sam mee deed op GG2-niveau.

Mooie prestatie. Gefeliciteerd!

Examens augustus 2013

Op zaterdag 23 augustus was het zover. Alle cursisten die de afgelopen tien weken hard hadden geoefend werden getoetst op hun kunnen. En de resultaten mochten er zijn: veel geslaagden met heel mooie cijfers.

Leuk voor al deze cursisten, maar zeker ook leuk voor de instructeurs die hen hebben begeleid, want die goede prestaties, daar zet je je toch voor in. De jury was dan ook alles behalve ontevreden. Alleen met de motregen die zo nu en dan viel waren ze minder content. Het was op die momenten even improviseren om alle examenformulieren droog te houden.

Behendigheidswedstrijd

De onderlinge behendigheidswedstrijd die op woensdagavond 21 augustus is gehouden was wederom een succes, ondanks dat we nu even gebruik moesten maken van generatoren om te kunnen voorzien in de verlichting. Het is bijna eng om te zeggen, maar we hebben de traditie in stand kunnen houden, want het was ook dit jaar prachtig weer. 

Niet alleen de baasjes en hun honden, maar ook de talloze supporters hebben weer kunnen genieten van deze mooie tak van hondensport en de uitermate prettige sfeer. 

Lees meer...

Onderlinge wedstrijd Combisport

Bij de Combisport is vandaag bij allebei de groepen een onderlinge wedstrijd gehouden.

In de eerste groep kwam als winnaar uit de strijd Angeline Hamstra met de Duitse Herder Loena.

In de tweede groep kwam als winnaar uit de strijd Bert de Wolff met de Schotse Herdershond Jazzy.

 

Overall was de uitslag:

1e Angeline Hamstra met Loena

2e Bert de Wolff met Jazzy

3e Jaschenka van der Velden met Figo

 

Een ieder gefeliciteerd met de mooie prestaties!

Makkelijk teken verwijderen

Soms zijn er van die handige huis-, tuin- en keukentips. Zo ook deze. 

Een verpleegster ontdekte een veilige, gemakkelijke manier om teken te verwijderen, waardoor ze automatisch terugtrekken als je haar eenvoudige instructies volgt.

Breng een klodder vloeibare zeep aan op een prop watten. Bedek de teek met de zeep -doordrenkte prop watten en dep het een paar seconden (15-20). De teek zal zich spontaan losmaken en zichzelf vasthouden aan de watten wanneer je de prop weg neemt. 

Deze techniek heeft zichzelf bewezen en is veel minder traumatisch voor de patiënt en makkelijker voor jezelf, zeker wanneer je de teek in een enorme haardos op moet sporen of wanneer de teek zich heeft genesteld op een met een pincet of tekentangetje moeilijk te bereiken plaats. 

Tenzij de patiënt allergisch is voor zeep, lijkt deze techniek volledig onschadelijk te zijn.

Teken verwijderen

Over de handige huis-, tuin- en keukentip omtrent teken, zeep en watten zijn de meningen verdeeld. 

 

Op internet circuleert de tekst dat je een teek met een klodder zeep en een dot watten kunt verwijderen. Doe dit NOOIT! De teek zal zijn maaginhoud legen in de wond waardoor jij of je hond juist ziek wordt! Smeer nooit iets op de teek ( ook geen alcohol of jodium) en gebruik een tekentang/tekenpincet om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit is de veiligste manier! Als de teek verwijderd is kun je het wondje wel ontsmetten.

Jachtproef Rilland

Op 13 juli zijn een drietal van onze cursisten onder begeleiding van hun instructeur Marcel naar de Open Jachtdag in Rilland geweest. En voor twee van hen met succes. Zij zijn nu in het bezit van het C-certificaat. Gefeliciteerd. Voor alle duidelijkheid: Bij de FHN ga je op voor je A, dan je B en dan je C, maar bij de KNJV is dat precies andersom, dus eerst je C, dan je B en dan je A-diploma. Hieronder een verslag van deze geslaagde dag. Wellicht een goede optie voor al onze hard werkende cursisten in de jachttraining/apporteersport.

 

Zaterdag 13 Juli jl. was de grote dag aangebroken voor Roemer met zijn Heidewachtel Dobby, Piet met zijn Flatcoated Retriever Abby en Franc met zijn Heidewachtel Cateau om eens te proeven aan een diploma dag. 

Lees meer...