HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Hoc Weerlijn

Slecht weer (geweest)? Kijk of de lessen doorgaan onder het linkje "afgelastingen" of op onze facebook pagina!

Introductie Hoopers

Nadac Hoopers vindt zijn oorsprong in Amerika. Nadac staat voor North American Dog Agility Council, opgericht in de jaren 90.  Hoopers heeft raakvlakken met de Agility, maar is tevens heel anders van opzet. Bij Hoopers wordt er bijvoorbeeld niet gesprongen en er is geen sprake van toestellen met raakvlakken. Hierdoor is het een hondensport die geschikt is voor nog jonge honden, maar ook juist de ouwetjes en/of honden die niet teveel fysieke belasting (meer) mogen hebben. Er wordt gewerkt in mooie vloeiende lijnen zonder haperingen.

Omdat bij Hoopers van groot belang is dat de hond voornamelijk op afstand door het parcours wordt gestuurd, is het bovendien een tak van sport, waarbij de hond heel actief is, maar waarbij de handler fysiek gespaard wordt. Dat wil zeker niet zeggen dat er van de handler niets verwacht wordt, integendeel. Voordat de hond in staat is een parcours te lopen, dient er heel wat aangeleerd te worden.

In deze discipline maken we gebruik van diverse toestellen, zoals hoops (een boogvormig toestel met een lage grondlat), tunnels, barrels en gates. Verder maken we gebruik van grond- en omgevingstargets. 

Beginners

Bij de beginnerscursus starten we met het aanleren van de toestellen, om te beginnen de hoop. Dit is veruit het meest belangrijke toestel. Immers, de hond moet gaan leren de hoop zelfstandig op te zoeken, op welke lijn deze zich ook bevindt. Het zal dan ook geen uitleg behoeven dat het aanleren van dit toestel de nodige tijd vergt. Als altijd zijn er meerdere methoden om dit aan te leren en er zal daarom gekeken worden welke methode voor welke hond het best werkt. Daarnaast gaan we in de weer om de hond de tunnels, de barrels en de gates eigen te maken.

Gezien het feit dat we veelal werken met targets, verdient het aanbeveling om dit de hond eerst goed aan te leren.

 

Gevorderden

Wanneer u met de hond de Beginnerscursus heeft doorlopen, kunt u door naar de Gevorderden. Het aantal toestellen wordt in deze cursus uitgebreid en er worden combinaties gemaakt, zodat uw hond kennis kan gaan maken met het afleggen van heel kleine parcourtjes. Daarnaast zal er gebruik gemaakt gaan worden van omgevingstargets.

Vergevorderden

Bij de Vergevorderdencursus gaan we de parcoursen uitbreiden en u en uw hond voorbereiden op het kunnen deelnemen aan wedstrijden.

Wedstrijdlopers

Wanneer u in deze groep komt, beheerst u alle signalen en is uw hond in staat om op basis van uw signalen in rap tempo een heel parcours af te leggen. Kortom, wanneer u in deze groep komt, bent u klaar gestoomd om deel te nemen aan de landelijke wedstrijden.

In deze cursus zullen we extra aandacht besteden aan de diverse spelelementen, opdat u ook op dit vlak bij een wedstrijd niet voor een verrassing komt te staan.

Beginners Plus

Honden die al ervaring hebben met Agility starten voor wat betreft Hoopers in de Plus groep. Dit heeft te maken met het feit dat zij bepaalde onderdelen makkelijker zullen oppakken. Zo zullen zij bijvoorbeeld geen grondtarget hoeven aan te leren om bepaalde lijnen te kunnen volgen. Dit wil echter niet zeggen dat Hoopers geen compleet nieuwe uitdaging voor ze is. Integendeel. Omdat ze veel zelfstandiger moeten werken en de goede lijnen moeten kiezen, ondervinden ze minder steun op basis van gesproken aanwijzingen bij de diverse toestellen. Het is puur en alleen de lichaamstaal van de handler waarmee ze het moeten doen.