HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Hoc Weerlijn

Slecht weer (geweest)? Kijk of de lessen doorgaan onder het linkje "afgelastingen" of op onze facebook pagina!

Introductie Jacht

Veel mensen kiezen voor een jachthond. Het zijn over het algemeen actieve, vriendelijke en intelligente honden die graag met hun baas samen werken. Een selectief fokbeleid heeft ervoor gezorgd dat deze honden in aanleg een sterk ontwikkelde jachtdrift hebben.

Er is een grote verscheidenheid aan rassen binnen de groep jachthonden en ieder ras heeft zijn specifieke kenmerken. Kort gezegd kunnen we de jachthonden onderverdelen in de staande honden, lopende honden, retrievers, zweethonden, dashonden, terriërs en spaniels. Al geldt dat uiteraard voor alle honden, met drie keer per dag een blokje om doe je een jachthond echt veel te kort, hetgeen je dan ook veelal terug ziet in het gedrag van de hond.

De trainingen voor de jacht / apporteersport bij HOC Hoeksche Waard vinden op verschillende locaties plaats, opdat de honden op zoveel mogelijk variërend terrein moeten werken. In principe wordt gebruik gemaakt van dummies en slechts zo nu en dan - indien gewenst - van koud wild.

De trainingen zijn verdeeld in meerdere niveaus. Bij het cursusaanbod kunt u zien wat de trainingen zoal inhoudien.

 

Beginners

Jacht voor beginners

Om met de jachttraining te kunnen starten behoeft u niet persé in het bezit te zijn van een diploma Basis Gehoorzaamheid. De jachttraining bestaat tenslotte voor een deel uit appèl. Een bepaalde mate van gehoorzaamheid is wel gewenst, omdat de jachttrainingen al snel op locatie worden gegeven. Met het oog op de veiligheid moet je er natuurlijk op kunnen vertrouwen dat je hond er niet in zijn eentje vandoor gaat.

Iedere combinatie komt te allen tijde individueel in actie en wordt op zijn eigen niveau begeleid.

Bij de beginnerscursus wordt de cursisten geleerd hoe ze op vreemd terrein hun hond toch aan een slappe lijn kunnen laten volgen. Hierbij dient een bepaald patroon te worden gevolgd. Bovendien wordt de basis gelegd voor het komen op bevel, het apporteren van de dummy, het werken met de fluit en de zo belangrijke steadiness (het rustig en niet door afleiding beïnvloed, maar wel attent wachten van de hond tot hij een volgende opdracht krjgt). Afhankelijk van de vraag of u in de avonduren of overdag traint en in welke tijd van het jaar u de beginnerscursus volgt, wordt er al dan niet in eerste instantie op het trainingsveld les gegeven.

 

Gevorderden

Jacht voor gevorderden

De gevorderdencursus vindt (grotendeels) plaats op locatie. Dit houdt voor de honden vanzelfsprekend al een hogere moeilijkheidsgraad in. De honden krijgen op locatie namelijk veel extra prikkels te verwerken.

In deze cursus wordt het geleerde verder uitgebreid. Zo wordt er onderscheid gemaakt in de diverse manieren van apporteren. Hierbij valt te denken aan het apporteren vanuit water en het verloren apport. Naast het aangelijnd volgen komt nu ook het los volgen aan bod. Bovendien leren de honden, ondanks dat ze op vreemd terrein zijn, uit zicht van de baas plaats te houden.

 

Vergevorderden

Jacht voor vergevorderden

In de vergevorderdencursus worden de puntjes verder op de i gezet en vindt er weer een uitbreiding plaats in de vorm van het volgen van een spoor.

Bovendien wordt het apporteren verder uitgebreid met het apporteren over water en het markeren (op zicht de valplaats van de dummy vaststellen en onthouden), komt het appèl op afstand aan de orde en dienen de honden uit het zicht van de baas, maar nu met verleiding, plaats te houden. Kortom, met deze cursus bent u klaar voor deelname aan de workingtests.