HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Hoc Weerlijn

Slecht weer (geweest)? Kijk of de lessen doorgaan onder het linkje "afgelastingen" of op onze facebook pagina!

Introductie Speuren

Speuren is iets wat alle honden graag doen. Met uitzondering van de stompneuzige honden zijn ze er ook allemaal geschikt voor, ongeacht hun grootte of leetijd. Honden leven veel meer dan mensen in een wereld vol geuren en ze hebben daardoor regelmatig belangstelling voor heel andere dingen dan wij. Voor honden zijn veel zaken waaraan wij voorbij lopen of waar wij onze neus voor ophalen wel degelijk de moeite waard om nader te bestuderen.

Evenals een heleboel andere takken van hondensport, doe je ook het speuren samen met de hond in die zin dat de geleider een spoor creëert, al dan niet met behulp van voer en voorwerpen, en de hond dit zelfde spoor een "tijd" later loopt. Om actief te worden op het gebied van speuren, hoef je slechts te beschikken over een lijn, een niet te smalle halsband en een portie doorzettingsvermogen.

De kunst om bij het speuren te presteren is je hond te vertrouwen. Iedere hondenbezitter weet dat zijn hond beter ruikt dan hijzelf. Mensen zijn microsmaten, terwijl honden macrosmaten zijn. Hoeveel de hond beter ruikt dan de mens is niet in een totaalcijfer te noemen. Dit komt doordat de reukcapaciteit wordt bepaald door meerdere factoren, te weten het reukslijmvlies gebied, de dikte en het volume van het reukslijmvlies, het aantal reukcellen en reukharen, het reukcentrum in de hersenen en het orgaan van Jacobson. Om toch maar een idee te geven: mensen beschikken over 10 tot 20 miljoen geurreceptoren, terwijl honden beschikken over 150 tot 220 miljoen geurreceptoren. Afhankelijk van het ras beschikt de hond bovendien over een veel groter geurepitheel. Met deze kennis in het achterhoofd mag het duidelijk zijn dat bij het speuren je je hond dus niet stuurt, maar volgt. 

 

Beginners

Speuren voor beginners

Beginnen met speuren betekent dat u de hond gaat leren zijn of haar neus optimaal te gebruiken. Dit kan gebeuren aan de hand van een rijtje van snoepjes, exact op het spoor wat met de voeten is uitgelopen, maar hierbij valt ook te denken aan een platgelopen vierkante meter waar de hond een aantal beloninkjes vindt. Frapant is dat de honden zich per direct richten op die vierkante meter. Het met de voeten gemaakte vlak wordt niet verlaten.

Een andere methode om een hond te leren speuren is door middel van een sleepspoortje. Afhankelijk van de vaardigheden die uw hond zal door de instructeur gekozen worden voor de voor uw hond optimale aanleermethode.

Van beginnende honden kunnen we natuurlijk nog geen wonderen verwachten. Ze moeten per slot van rekening eerst leren dat ze geconcentreerd blijven zoeken. Bij een beginnende hond beginnen we daarom ook met een recht spoor. En aan het einde van het spoor volgt vanzelfsprekend een beloning voor het harde werken, want dat is het zeker. Het mag voor sommigen wellicht niet zo spectaculair overkomen, maar de mentale belasting is bij het speuren enorm groot. Het kost echt veel energie en dus ook na het speuren, zal uw hond bij thuiskomst voldaan neerploffen.

 

Gevorderden

Speuren voor gevorderden

Na de beginnerscursus gaat u door naar de Gevorderden. De strekken worden langer, terwijl de hoeveelheid voertjes op het spoor natuurlijk drastisch verminderd wordt.

Bovendien worden er, voor zover u hier bij de beginners nog niet aan toegekomen was, hoeken en haken geïntroduceerd. Daarnaast wordt er nu ook gewerkt met voorwerpen op het spoor, die uw hond moet gaan verwijzen.

 

Vergevorderden

Speuren voor vergevorderden

Wanneer u zowel de beginners- als de gevorderdencursus heeft gevolgd, kunt u in principe door naar de Vergevorderden. Het mag voor zichzelf spreken dat de afstanden nog verder worden vergroot en zo ook het aantal hoeken en haken. Bovendien worden nu ook bochten in het te volgen parcours opgenomen. Tegelijkertijd worden de voorwerpen om te verwijzen verder uitgebreid. Kortom, het wordt steeds moeilijker allemaal, zeker als u daarbij bedenkt dat de tijd dat een spoort moet liggen, dus de tijd die zit tussen het uitlopen van een spoor en het door de hond laten volgen van een spoor, steeds groter wordt. Doorzettingsvermogen is bij u en uw hond nu echt wel een vereiste.

Afhankelijk van de prestaties van u en uw hond, kunt u al in een vroeg stadium meedoen aan de proeven van de FHN om in het bezit te komen van het speurcertificaat 1, 2 en 3.

 

Wedstrijdlopers

Speuren voor wedstrijdlopers

Uiteindelijk komt u in de categorie Speuren voor wedstrijdlopers. Het mag voor zichzelf spreken dat we hier cursisten willen zien die ook daadwerkelijk meedoen aan de activiteiten die de FHN op dit vlak organiseert.

Na het behalen van de Speurcertificaten 1, 2 en 3, kunt u dan ook nog op voor de examens Speurhond 1 en Speurhond 2.