Speuren

Vertrouwen op de neus van jouw hond

Speuren

Speuren is iets wat alle honden graag doen. Honden leven veel meer dan mensen in een wereld vol geuren en ze gebruiken hun neus dan ook intensief. Voor honden zijn veel zaken waaraan wij voorbij lopen, die wij niet kunnen waarnemen, of waar wij onze neus voor ophalen, wel degelijk de moeite waard om nader te bestuderen.

Evenals bij andere takken van hondensport, doe je ook het speuren samen met de hond. Als geleider loop je een spoor uit, al dan niet met behulp van voer en voorwerpen, en samen met je hond werk je dit spoor een ‘tijd’ later uit. De kunst om bij het speuren te presteren is je hond te vertrouwen. Iedere hondenbezitter weet dat zijn hond beter ruikt dan hijzelf. Bij het speuren stuur je jouw hond dus niet, maar is het de bedoeling dat je jouw hond volgt.

In het begin zal de hond geleerd worden zijn neus optimaal te gebruiken en geconcentreerd te leren zoeken, veelal d.m.v. voertjes in een eenvoudig spoor. Als de hond het speuren snapt en zijn neus goed gebruikt worden de sporen steeds een beetje langer, de hoeveelheid voertjes op het spoor vermindert en hoeken en bochten worden in het spoor geïntroduceerd. Ook worden voorwerpen in het spoor gelegd, die jouw hond moet gaan verwijzen.

Ook al lijkt het speuren niet echt spectaculair, de mentale belasting voor je hond is groot. Het kost veel energie en dus zal je hond na het speuren bij thuiskomst voldaan neerploffen.

Hoe kan je je aanmelden!

Klik hier

Voor wie

Speuren kan in principe door iedere hond worden gedaan, leeftijd of ras spelen hierbij geen rol.

Om actief te worden op het gebied van speuren, hoef je slechts te beschikken over een lange lijn, een (bij voorkeur) Y tuig of niet te smalle halsband en een portie doorzettingsvermogen.

Wat kost het?

Prijs per half jaar: € 200,00 voor recreanten, € 180,- per halfjaar voor wedstrijdlopers.

Privéles  € 35,00 per 30 minuten, 5 achtereenvolgende lessen € 165,00

Voorwaarden

Er is geen vooropleiding nodig om te kunnen starten.

Je start altijd in het recreantentarief. Zodra jij en jouw hond er aan toe zijn, kan je ook aan examens en/of wedstrijden gaan deelnemen. Als je aan minimaal drie door de FHN georganiseerde wedstrijden per jaar meedoet, word je ingedeeld in het wedstrijdloperstarief.

Wanneer

Onze speur lessen zijn op zaterdagochtend van half januari tot half december.

Privéles op onze reguliere trainingslocatie mogelijk op vrijdag (overdag).

Waar

De speurlocaties variëren, maar zijn allen gelegen in de Hoeksche Waard.

Pin It on Pinterest

Share This